Fotíme na bazár, a.k.a. domáca produktová fotografia

AKO FOTIŤ PRODUKTY V DOMÁCOM PROSTREDÍ?


Väčšina z nás to pozná… Predávame auto, nepotrebnú elektroniku, starožitnosti, oblečenie po deťoch, odrastenú autosedačku atď. …

FOTÍME NA BAZÁR, AKO FOTIŤ PRODUKTY V DOMÁCOM PROSTREDÍ?
ukážka správneho spôsobu, rôzne uhly pohľadu
 
 

Mám pre vás pár tipov ako si aj jednoduchým fotoaparátom, prípadne fotoaparátom v mobile spravíte čo najlepšie fotografie a ukážete tak predávaný predmet v čo možno najkrajšom svetle ;)

  • Fotografujte bez vstavaného blesku – vypnite toto nepríjemné umelé svetlo, ktoré váš predmet neprirodzene osvetlí a zároveň často vytvorí neželané odlesky.
FOTÍME NA BAZÁR, AKO FOTIŤ PRODUKTY V DOMÁCOM PROSTREDÍ?ukážka rušivého odlesku pri použití vstavaného blesku
 
  • Použite denné svetlo – umiestnite predmet blízko okna, prípadne ho fotografujte na balkóne alebo záhrade, kde je dostatok prirodzeného svetla… Podľa možnosti však využívajte miesta v tieni, kde nevzniká priveľký kontrast.
foto1nízka kvalita záberu, veľký digitálny šum, málo svetla pri fotení (ďaleko od okna)
 
  • Odstraňte nežiadúce predmety zo záberu – dajte si pozor na predmety, ktoré nesúvisia s predmetom, ktorý fotíte.
FOTÍME NA BAZÁR, AKO FOTIŤ PRODUKTY V DOMÁCOM PROSTREDÍ?veľa rušivých prvkov vo fotografií (pozadie, podložka)
 
  • Pokiaľ používate fotoaparát s väčším ohniskom, využite malú hĺbku ostrosti – fotografujte na dlhom ohnisku (veľký zoom) a buďte pritom čo najbližšie… Urobíte tak detail, kde je malá hĺbka ostrosti a môžete tak zvýrazniť určitý detail, materiál alebo štruktúru predmetu.
  • Vyhnite sa použitiu digitálneho zoomo. Ten na kvalite záberov určite nepridá.
  • Podľa typu svetla v ktorom fotíte si správne nastavte vyváženie bielej (WB). Hlavne v prípade, že automatické nastavenie vytvára farebný posun oproti skutočným farbám predmetu.
FOTÍME NA BAZÁR, AKO FOTIŤ PRODUKTY V DOMÁCOM PROSTREDÍ?rušivý farebný odlesk mení farbu predmetu
 
  • Fotografujte na maximálnom rozlíšení fotoaparátu. Zmenšiť fotografie môžete kedykoľvek, zväčšiť bez straty kvality už fotografie nie je možné. Neretušujte fotografie, maximálne upravte orez a expozíciu

 

  • Fotografie zmenšujte pre použitie na webe - zvyčajne okolo 800-900px pre dlhšiu stranu.

Máte záujem naučiť sa správne fotografovať so svojim smartfónom? Rád vám poskytnem individuálne školenie a praktickú ukážku efektívneho využívania funkcii fotoaparátu v mobile. Kontaktujte ma cez formulár na stránke – www.lukasmacek.com

Podrobnosti o individuálnom školení nájdete cez odkaz – https://www.lukasmacek.com/fotoskola