Krajšie fotografie detí

DETSKÁ FOTOGRAFIA - TIPY NA JEJ ZVLÁDNUTIE

Najbližších pár riadkov sa dozviete 10. jednoduchých tipov pre správne zvládnutie detskej fotografie.

1.TIP

Fotografujte deti z úrovne ich očí. Skúšajte však aj netradičné pohľady, kľaknite alebo ľahnite si, prípadne fotografujte z vtáčej perspektívy. Pri komponovaní záberu dajte pozor na nechcené orezanie častí tela (lakte, konce nôh), zväčša sa snažte vyhnúť orezávaniu v kĺboch. Pri fotení v exteriéri sa snažte vyhnúť silnému poludňovému slnku, vhodnejšie je fotografovať detský portrét v tieni, resp. neskôr, keď je už slnko nižšie nad horizontom.

detská fotografia z úrovne očí

detská fotografia z nadhľadu

2.TIP

Pokúste sa fotografovať deti aj keď sa nepozerajú, a teda vám nepózujú. Zachytíte tak ich bezprostrednosť a hravosť. Na začiatok je vhodné zvoliť prostredie v ktorom sa cítia bezpečne a ktoré už dôverne poznajú: detskú izbu, záhradu, ihrisko...

detská fotografia pri hre

3.TIP

Pokiaľ fotíte pózovaný portrét dieťaťa, skúste ho miestami naviesť aby sa nedívalo priamo do objektívu. Vytvoríte tak autenticky pôsobiacu fotografiu, s hĺbkou a priestorom na zamyslenie.

autentický detský portrét

4.TIP

Čakajte so spúšťou na prejav emócie. Či už to bude smiech, údiv, radosť alebo smútok, fotografie, ktoré zachytávajú emóciu majú veľkú výpovednú hodnotu a človek si k nim ľahšie vytvorí väzbu.

detská fotografia s emóciou

5.TIP

Komunikujte s dieťaťom, ukážte mu vytvorenú fotografiu a získajte tak jeho záujem. Po chvíľke „predvádzania“ budete mať možnosť zachytiť aj jeho skutočnú tvár. Pri fotení sa snažte dieťa polohovať čo najmenej, budete tak mať možnosť lepšie zachytiť jeho osobnosť.

detská fotografia pri činnosti

6.TIP

Nefotografujte len deti samotné, ale fotografujte ich detstvo... Pokúste sa dať fotografiam hlbšiu myšlienku.

detstvo

pomaľovaná detská noha

7.TIP

Pokiaľ fotografujete neznáme dieťa, vždy sa uistite, že máte povolenie rodiča alebo jeho zákonného zástupcu. Vyhnite sa foteniu detí v parkoch a podobne, pokiaľ nie je prítomný rodič. Aj ten najlepší úmysel sa môže v prípade fotenia detí stretnúť s nepochopením.

8.TIP

Buďte opatrný a uvedomelý v uverejňovaní fotografií detí na sociálnych sieťach. Všetky fotografie online sú ľahko verejne prístupne. Určite sa vyhnite uverejňovaniu fotografií detí, kde je zachytená aj ich nahota, platí to aj v prípade, že sa jedná o vaše vlastné dieťa. Vyhnete sa možnému zneužitiu vašich fotografií.

9. TIP

Nechajte deti vyskúšať si prácu s fotoaparátom. Vhodným prístupom môžete vybudovať záujem dieťaťa o fotografiu už v mladom veku. Kúpte svojmu dieťaťu jednorazový fotoaparát a nechajte ho ľubovoľne film vyfotiť, vzniknuté fotografie následne vyvolajte a urobte si domácu výstavku.

malý fotograf

10.TIPY PRE DSLR

Zvoľte si vhodný portrétny objektív (ohnisko od 50mm-100mm). Fotografujte na nižších clonových číslach, aby ste dosiahli menšiu hĺbku ostrosti, a teda dieťa v popredí bude viac vymedzené oproti pozadiu (režim priority clony, alebo automaticky portrétny režim). Dôležité pri fotení portrétu je správne zaostrenie na oči (automaticky alebo skúste manuálne prstencom objektívu). Pokúste sa využiť pravidlo zlatého rezu, a to umiestniť dieťa v jednej tretine sprava alebo zľava daného záberu (pohľad dieťaťa by mal byť do zvyšku záberu). Detailné portréty fotografujte najmä po výške, pričom do jednej tretiny záberu umiestňujte oči dieťaťa. Pre správne podanie farby pleti sa uistite, že máte správne nastavené vyváženie bielej (podľa zdroja resp. teploty svetla).

detský portrét v exteriéri

detský portrét v interiéri

Máte záujem naučiť sa lepšie fotografovať svoje ratolesti? Na individuálnom školení vám prezradím množstvo rád a tipov, ako najlepšie dosiahnuť fotografie podľa svojich predstáv. Pre dohodnutie termínu ma prosím kontaktujte cez formulár na stránke – https://www.lukasmacek.com/kontakt-a-bio

Podrobnosti o individuálnom školení nájdete tiež na odkaze – https://www.lukasmacek.com/fotoskola