Svadobná fotografia - rady a tipy

RADY A TIPY PRE ZAČÍNAJÚCICH SVADOBNÝCH FOTOGRAFOV.

Tento článok slúži ako krátky návod pre začínajúcich fotografov, ktorý sa chcú venovať svadobnej fotografii. Obsahuje rady a tipy spolu s ukážkami ako čo najlepšie zachytiť všetky momenty svadobného dňa.
 

PRÍPRAVA NEVESTY A ŽENÍCHA



Šaty a závoj sú dôležitými symbolmi svadobného dňa. Venujte im obzvlášť veľkú pozornosť.



Počas rozhovorov a fotenia s klientami vystupujte sebaisto, vybudujete si tak dôveru a pozitívny vzťah so svadobčanmi, ktorý vám umožní zachytiť tie najlepšie snímky.



Venujte pozornosť aj tým najmenším detailom. Rozdiel medzi výbornou a excelentnou svadobnou fotografiou je v detialoch.



 

PORTRÉTNE SVADOBNÉ FOTENIE


Pri svadobných portrétoch to nepreháňajte so štylizáciou, snažte sa vo fotografiách zachytávať skutočnosť. Majte však pritom na pamäti, že nie všetky nevesty sú vo voľnom čase modelky, preto sa ich pokúste miestami vhodne usmerniť.



Využívajte nedradičné zdroje svetla a protisvetlo. Vyvarujte sa však „farebným prasiatkám“ cez tvár nevesty alebo ženícha.



Svadobná kytica je veľmi dôležitá súčasť svadobného „outfitu“ nevesty. Venujte jej preto patričnú pozornosť.



Vyvarujte sa strnulým pózam, snažte sa o prirodzenosť, ktorá vo výsledku pôsobí elegantne.



Vašim cieľom je zachytiť nevestu a ženícha tak, aby na fotografiách vypadali najlepšie ako sami seba kedy videli. Vytvorte im spomienku na ich krásu a lásku.



Snažte sa odlíšiť od ostatných fotografov. Nájdite si svoj štýl a priestor na „svadobnom trhu“. Nezabúdajte sa však neustále vo svojej tvorbe posúvať, v opačnom prípade sa z fotenia stane rutina, ktorá vedie k nude a stereotypu.



Z času na čas budete mať klientov s dobrým vkusom, ktorý svadobnému foteniu venujú viac prostriedkov a času. Využite ich úsilie na rozvoj svojho kreatívneho procesu. Klienti tak budú spokojní a vy si rozšírite svoje svadobné portfólio o netradičné zábery.



Experimentujte, niekedy to funguje, inokedy nie, no neustále sa snažte prichádzať s novými nápadmi.



 

SLÁVNOSTNÝ OBRAD



Nezabúdajte, že hlavným kritériom dobrej fotografie, je schopnosť u diváka vyvolať emóciu.



Technická dokonalosť vo vašich fotografiách príde cvikom, no dôležitejšie je vypracovať si „čuch“ na správny moment plný emócie a nezabudnuteľných okamihov.




Svadobný detail je dôležitou súčasťou každého svadobného fotenia (ruky, kytica, obrúčky…). Kombinujte celky, polocelky a detaily.





Dôležitá súčasť svadobného fotenia sú skupinové portréty. Môžu byť formálne, menej formálne alebo aranžované.






 

HOSTINA A SVADOBNÁ ZÁBAVA

Pokial chcete zachytiť čistú emóciu, je potreba počítať aj s určitou mierou zraniteľnosti. Takéto fotografie majú ďaleko od formálnych fotografií. V jedinom okamihu máte možnosť zaznamenať pravdu o pocitoch nevesty a ženícha.







Pri výbere z množstva podobných fotografií sa spýtajte samého seba, čo vás na danej fotografii upútalo a až potom sa rozhodnite, ktorá fotografia najviac vystihuje tento dojem.



Prvý tanec maldomanželov je dôležitý. Buďte pripravený a oboznámený s prípadnou choreografiou tanca, ktorú si mladomanželia pripravili.



Vyuažívajte prirodzené svetlo v miestnosti (reflektory, lampy…) na dosiahnutie autentickej atmosféry.



Buďte v strehu, niektoré momenty sa počas svadby opakujú (prípitky), iné sa odohrajú len raz (rozbitie taniera…)



Nakoniec, pokúste sa počas fotenia aj zabávať. Fotografie tak budú mať väčší náboj, dynamiku a bude z nich cítiť energiu svadobného dňa.



Autor článku, Lukáš Macek, sa venuje svadobnej fotografii od r. 2007. Pôsobí v Žiline a okolí ako svadobný fotograf.