Svadobný fotograf

ZÁKLADY PÓZOVANIA

V tomto článku nájdete súhrn najdôležitejších pravidiel a postupov pre svadobné pózovanie.



Existujú styri hlavné typy fotografických póz definované rozsahom zobrazených častí tela portrétovanej osoby.

  • Portréty, ktoré zobrazujú len hlavu a ramena, v niektorých prípadoch aj ruky, pokiaľ sú zdvihnuté a umiestnené blízko tváre.
  • Portréty od pasu hore (polocelok), na ktorých je okrem hlavy a ramien, tiež trup a ruky.
  • Trojštvrtinové portréty, zachytujúce takmer celé telo, od hlavy až do polovice stehien.
  • Celkové portréty, na ktorých je vidieť celé telo od hlavy až po chodidlá.

Pokiaľ je na fotografii menej ako polovica tela, je vhodné vyhnúť sa takému orezaniu, ktoré by prechádzalo lakťami alebo kolenami potrétovanej osoby. (orezu cez kĺby)


 

ZOBRAZENIE TVÁRE A TELA

Voľba najvhodnejšieho záberu na tvár vždy závisí od zámeru, svetla a v neposlednom rade dojme, ktorý chceme portrétom vyvolať.  V celkovom zobrazení mieri nos portrétovaného priamo do objektívu a ide o najširší možný záber, ktorý však nie je vhodný napr. pre nevesty s guľatou tvárou. V takom prípade je vhodné mierne pootočiť tvár, no treba si dať pozor, oko ktoré je ďalej od objektívu sa môže dostať mimo hĺbku ostrosti. Ramená by mali smerovať šikmo k fotoaparátu. Ak ostanú kolmo, budú pôsobiť širšie ako v skutočnosti. Naklonenie hlavy vytvára diagonálne línie, čo vytvára lepší dynamický dojem. Pozor na výšku brady, aby ste sa vyhli vytvoreniu tzv. dvojitej brady. Ak ju však nakloníte príliš dovrchu, predĺži sa neprirodzene krk. Oči sú pre väčšinu portrétov tou najdôležitejšou časťou. Dajte si záležať na správnej ostrosti. Natočením tváre od objektívu a zamierením pohľadu za rovinu fotoaparátu odkryjete väčšiu časť bielka, a oko tak bude pôsobiť väčšie. Pri rukách je vhodné aby sa nedotýkali tela ale mali medzi sebou medzeru, čo vytvára štíhlejšiu vrchnú časť tela. Taktiež nie je vhodné aby ruky len tak ovýsali popri tele, preto sa ich snažte zakomponovať do pózy, prípadne môže nevesta držať kyticu alebo rekvizitu. Ohnutie v lakti môže diváka naviesť na tvár portrétovanej osoby, čo môžete kompozične využiť. Prsty je vhodné držať mierne od seba, čo vytvára jasné ohraničenie. Správne zobrazenie hrudníku, najmä u žien je veľmi dôležité. Vyberajte také pózy (šikmo k objektívu), ktoré zvýraznia hrudník a prsia. Pamätajte na vzpriamené držanie tela, ktoré je dôležité pre štíhle zobrazenie pasu a brucha. Aj napriek tomu, že väčšina neviest nosí šaty až po zem, postavenie nôh je veľmi dôležité pre celkový výraz pózy a držanie tela. Snažte sa aby bola váha prenesená na zadnú nohu od fotoaparátu (pôsobí prirodzenejšie) a predná noha bola mierne pokrčená v kolene čo zvýrazni šaty. Pokial sú boky a stehná nevesty viditeľné v obopnutých šatách, skúste ich natočiť šikmo k ose objektívu. Pokiaľ sú pri póze viditeľné chodidlá a prsty nevesty, vytočte ich mierne mimo objektív aby ste predišli skresleniu. Jedno z pravidiel hovorí, že užitočné je, keď aspoň na jednom chodidle je vidieť pätu.











Autor článku, Lukáš Macek, sa venuje svadobnej fotografii od r. 2007. Pôsobí v Žiline a okolí ako svadobný fotograf.