Burlesque - CATRICE CAT

Zvodnosť, krása, zmyselnosť, štipka elegancie aj humoru… To je burlesque. Ako vznikol tento druh umenia a čo všetko je v ňom dovolené? O tom sme sa porozprávali s Catrice Cat, jednou z prvých burlesque performeriek na Slovensku, ktorá sa môže pýšiť titulom Queen of Burlesque získaným na medzinárodnej súťaži v Taliansku.
 
  • Ľudia na Slovensku burlesque ešte dobre nepoznajú a nevedia, čo si pod týmto pojmom majú predstaviť. Môžeš, prosím, v skratke vysvetliť čo to burlesque je a ako vznikol tento druh umenia?
Názov Burlesque je odvodený od talianskeho slova burla, čo v preklade znamená vtip. Takže ako už názov napovedá, ide o zábavu.
Je to umelecko - dramatický žáner s bohatou históriou. Pôvodne bola táto zábava určená pre nižšie spoločenské vrstvy. Ľudia sa stretávali v podzemných priestoroch, kde v humorných scénkach napodobňovali a zosmiešňovali vyššie spoločenské vrstvy, politikov atď. a neskôr sa postupne pridávala nahota.
Koncom šesťdesiatych rokov 19. storočia sa angličanke Lýdii Thompson a jej súboru tanečníc podarilo uchvátiť publikum, pretože vystupovali v pančuškách, takže ľudia mohli vidieť ich nohy! V tom období to bolo nehorázne, keďže slušné dámy nosili šaty až po zem, s dlhými rukávmi, goliermi a na nohách mali obuté vysoké čižmičky, aby ani omylom nehrozilo, že niekto uvidí kúsok ich pokožky. Takéto vystúpenia prirodzene pritiahli pozornosť a Lýdia a jej tanečnice British Blondes sa presťahovali na Broadway, kde dlhé roky vypredávali predstavenia. Viete si predstaviť, že žena v tomto období zarábala viac ako minister? :)


fotoreportáž, burlesque - catrice cat
 
  • Takže burlesque sa stal žiadaným druhom zábavy a tanečnice sa stávali postupne slávnymi?
Postupne sa pridávalo čoraz viac nahoty a 20.-50. roky dvadsiateho storočia sa stali v USA pre Burlesque ikonickými. Bol to najpopulárnejší druh zábavy. Vznikali burlesque divadlá a burlesque performerky boli váženými osobnosťami, boli považované za celebrity, boli na titulkách časopisov a zarábali veľa peňazí. V tomto období vznikol výraz ‘stripper’ aby tak odlíšili tanečnice od burlesque tanečníc. Vtedy boli tieto tanečnice (strippers) veľmi vážené. V tých časoch bolo prirodzené aby sa dáme podržali dvere alebo pomohlo vyjsť po schodoch, takže tanečnica, ktorá sa ide odhaľovať na pódiu predstavovala pre všetkých niečo nevšedné. Išlo hlavne o napínanie publika a pomalé odhaľovanie sa (tease). Vtedy slovo stripper malo úplne inú hodnotu ako dnes.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto2
 
  • Ako bola v týchto časoch nahota burlesque performriek prijímaná?
V tomto období bola nahota na verejnosti stále tabu, preto si tanečnice vždy nechávali nálepky na bradavkách a nohavičky, aby ich nemohli zatknúť za nemravnosť, prípadne ich tak veľmi nasvietili reflektormi, že vlastne nebolo nič vidieť. Z burlesque sa stali humorné vystúpenia s prvkami odhaľovania sa. Toto obdobie voláme klasický alebo tradičný burlesque. Američanka Dita Von Teese je najznámejšia predstaviteľka tohto štýlu. Vo vystúpeniach ide hlavne o ženskosť, teasing, krásny kostým (ktorý je inšpirovaný módou 20.-50. rokov) a odhaľovanie sa.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto3

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto4
 
  • Ako sa vyvíjal burlesque v Európe?
V Anglicku sa preslávilo Divadlo Windmill (funguje dodnes, no v súčasnosti je z neho stripclub), ktoré bolo otvorené aj počas vojny, takže sa tam chodili zabávať vojaci a kráľovská rodina. Vo Francúzku to bol zase slávny Moulin Rouge a ich ikonický Can-Can, pri ktorom videli diváci tanečniciam pod sukne. Neskôr vznikla televízia a začala sa rozširovať pornografia, takže ľudia si pomaly našli iné druhy zábavy a burlesque pomaly odišiel do zabudnutia. Až v 90. rokoch sa nostalgické burlesque osobnosti rozhodli udržať pamiatku tohto umenia a začali sa organizovať festivaly všade po svete. A toto obdobie voláme neo burlesque, teda moderný burlesque. Vystúpenia väčšinou obsahujú príbeh, pričom sa využívajú rôzne druhy tancov, hudby a všetky vymoženosti dnešnej doby od svetelnej show, ohňa atď. Hlavné je, aby bolo predstavenie kreatívne a aby sa diváci zabavili. Takže dnes, keď idete na burlesque show, môžete očakávať čokoľvek od výmyslu sveta. Sú to umelecké vystúpenia s prvkami odhaľovania sa, no nikdy nie do úplnej nahoty.

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto5

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto6
 
  • Akým spôsobom sa burlesque dostal na Slovensko?
Myslím si, že na Slovensku bol burlesque už dávno, pravdepodobne však pod iným názvom. Možno bude ľudom známejši názov kabaret, ktorý si často nesprávne zamieňajú. Kabaret je názov pre podnik, kde je pódium, bar a sedí sa pri stoloch, nie v radoch ako v divadle. Kabaretné vystúpenia navyše obsahujú viac nahoty ako burlesque. Tanečnice prichádzajú na pódium už ‘’hore bez’’ zatiaľ čo v burlesque sa odhaľujú až pred divákmi. Až v roku 2014 vznikla v Bratislave prvá škola burlesque, ktorá neskôr začala organizovať predstavenia a začalo sa šíriť povedomie o tomto umení aj u nás.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto7

 
  • Kedy a prečo si sa začala venovať tomuto umeniu? Čím si ťa burlesque získal?
Vždy som milovala muzikály, tanečné filmy a koncerty, ktoré som pozerávala donekonečna až som ich všetky vedela naspamäť. Doma som tancovala a predstavovala som si ako aj ja koncertujem :)
Až ma jedného dňa uchvátil film Burlesque, ktorý mal nádherné tanečné scény a krásne kostýmy a hovorila som si, že by som aj ja chcela byť tanečnica v takom kabarete. Môj život by bol iba o tom, že celé dni tancujem, nacvičujem, večer si oblečem nádherný kostým a budem vystupovať. Lenže nič také u nás neexistovalo. Až mi raz, dávno potom, v roku 2014 ukázal facebook reklamu na burlesque kurz. Tak som sa okamžite prihlásila nevediac čo vlastne burlesque je. Chcela som hlavne tancovať a na kurz som nepotrebovala žiadne skúsenosti, tak som to skúsila a zamilovala som sa od prvej sekundy. Najviac sa mi na tom páčilo, že nepotrebujete spĺňať nejaké špeciálne požiadavky na vzhľad, vek alebo skúsenosti, pretože môžete pracovať s tým čo máte a čo viete. Ide o to, že každý sme originál, cítime hudbu inak a máme rôzne predstavy, takže si všetko môžete osvojiť a poňať tak, aby ste sa v tom cítili dobre.Takže keď neviete tancovať, ale chcete ísť na pódium zabávať ľudí, môžete pri tom celý čas aj sedieť. Stačí to vymyslieť tak, aby to zabavilo hostí.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto8

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto9
 
  • Spomenieš si na svoje prvé vystúpenie?
Po roku chodenia na kurz sme sa s kamoškami dohodli, že spravíme predstavenie pre našich kamarátov. Mala som obrovskú trému, pretože z nášho pôvodného plánu sa stala velikánska show v divadle pre 150 hostí, na ktorú sme si každá pripravili svoje choreografie, kostýmy a prípravám sme venovali niekoľko mesiacov. Vystúpenie dopadlo nad naše očakávania. Bol to najväčší zážitok! Potom som si povedala, že to takto nemôže ostať a chcem to zažiť znovu! Zistila som, že v zahraničí sa organizujú burlesque festivaly, ktoré dávajú priestor aj nováčikom, a tak som im rozoslala video z môjho vystúpenia. Nakoniec sa mi ozvali viacerí organizátori a začala som chodiť vystupovať aj do zahraničia. Samozrejme, že to nebolo hneď dokonalé - veľakrát som vystupovala v úplne mini podnikoch, napríklad na zraze motorkárov alebo u kamošky na kolaudačke bytu. Mám asi milión príbehov o tom, ako sa mi zasekla hudba, nerozopol kostým, ako som sa potkla alebo úplne zabudla svoju choreografiu, ale boli to všetko cenné skúsenosti. Venovala som tomu všetok svoj čas a vyplatilo sa to. Myslím, že som si splnila tento sen o vystúpeniach v krásnych kostýmoch :)
 
fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto10
 
  • Aké sú tvoje vystúpenia?
Našla som sa v tom tradičnom burlesque, takže moje vystúpenia sú väčšinou veľmi ženské, pôvabné a zvodné. Snažím sa svojimi vystúpeniami pripomenúť divákom takú tú zabudnutú ženskú gráciu, takže už aj príchod na pódium je súčasť vystúpenia. Rada zapájam aj divákov, napríklad tým, že im rozdávam kúsky svojho kostýmu a nahotu vždy nechávam až na posledné sekundy.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto11

 
  • Aký typ ľudí tvorí prevažnú časť publika?
Publikum väčšinou tvoria hlavne ženy. Mužov býva naozaj málo a tí vždy prídu v doprovode ženy.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto12
 
  • Existujú nejaké konkrétne pravidlá burlesque vystúpenia? Môže takýto druh tanca vyskúšať ktorákoľvek žena alebo by mala mať na to špeciálne predpoklady?
Hlavné pravidlo je, že úplna nahota nie je povolená. Tanečnice musia mať vždy aspoň nálepky na bradavkách a nohavičky. Inak v burlesque neexistujú žiadne pravidlá. Čím kreatívnejšie vystúpenie vymyslíte, tým lepšie. Samozrejme, nie je dobré kopírovať iného performera a mali by ste mať aspoň 18 rokov. Okrem toho nie sú žiadne obmedzenia veku, vzhľadu, ani konfekčnej veľkosti. Burlesque je pre každého, dokonca aj pre pánov. Táto kategória sa volá boylesque.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto13
 
  • Spomínala si burlesque festivaly v zahraničí. Mohla by si nám o nich povedať niečo viac?
Burlesque festivaly nájdete takmer v každej krajine. Najbližšie k nám sa organizujú festivaly vo Viedni a v Prahe, ktoré určite všetkým odporúčam. Zídu sa tam vždy tí najlepší performeri z celého sveta a sú to nezabudnuteľné zážitky. Na Slovensku sa konajú burlesque predstavenia najmä v Bratislave. Tu nájdete aj kurzy a jednorazové workshopy. U nás organizujem kurzy aj ja a prvýkrát som priniesla workshopy aj do iných miest Slovenska.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto14

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto15
 
  • Môžeš nám povedať niečo o ocenení, ktoré si získala na festivale v Taliansku?
Získala som titul Queen of Burlesque v Taliansku, v mestečku blízko Milána. Pôvodne to bol trojdňový festival, ale kvôli organizačným komplikáciám bolo nutné všetky vystúpenia spojiť do jedného súťažného večera. Bolo nás veľmi veľa a predstavenie trvalo asi 4 hodiny. Bolo to nekonečne dlho, pod holým nebom a doštípali nás komáre. Ocenené boli aj vedľajšie kategórie, ako napríklad najvtipnejšie číslo, najtradičnejšie, a podobne. Asi o jednej hodine v noci, keď som bola unavená, som zrazu začula svoje meno. V prvej sekunde som nevedela, čo sa deje, keďže moderátor hovoril po taliansky. Dostala som velikánsku trofej a korunku. Bol to krásny pocit. Toto ocenenie síce neznamená vrchol kariéry, ale je to pekné uznanie, že to, čo robím, je správne.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto16

 
  • Aké krajiny si vďaka burlesque navštívila?
Uf, skôr, ktoré som ešte nenavštívila :) Pochodila som už skoro celú Európu. Česko, Rakúsko, Maďarsko, Nemecko, Švajčiarsko, Poľsko, Malta, Taliansko, Francúzsko, Belgicko, Dánsko, Anglicko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Chorvátsko, Holandsko...



fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto18
 
  • V Bratislave si založila burlesque školu Hall Of Tease. Čo sa tu môžu naučiť ženy, ktoré sa rozhodnú kurzy navštevovať?
V začiatočníckom kurze sa učíme ladnú chôdzu na opätkoch, krásne držanie tela a celkovo takú ženskosť. Ako vyžarovať sexappeal a ľúbiť svoje krivky. Samozrejme, okrem toho sa učíme aj zvodné choreografie a to, ako pracovať s rôznymi rekvizitami (napríklad rukavičky, pančušky, podprsenka, župan, atď.). Moje baby hovoria, že je to viac ako len kurz. Sme skvelý kolektív, preberáme všetky možné témy, objavujeme samé seba a svoje vnútorné bohyne. Stretávame sa aj mimo kurzu a vznikajú úžasné kamarátstva. Na hodinách sa veľa nasmejeme a je to také odreagovanie po celom dni v práci. V pokročilom kurze skúšame rôzne tanečné štýly a cieľom je, aby dámy objavili to, čo im je najbližšie a našli tak svoj štýl ak smerujú na pódiá.
 
fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto19


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto20
 
  • Počas vystúpení sa divákom predvádzaš v nádherných kostýmoch. Dajú sa takéto príťažlivé kúsky bežne kúpiť na Slovensku, sú vyrobené na zákazku, objednané zo zharaničia alebo si ich tvoríš sama?
Samozrejme, dajú sa kúpiť aj u nás. Záleží, čo konkrétne hľadáte, no aj najobyčajnejšia podprsenka sa dá vyzdobiť kamienkami tak, aby vyzerala ako luxusný kúsok. Väčšinu vecí si objednávam z internetu, kde vždy nájdem niečo zaujímavé. Veľa vecí objavím aj v second handoch, v Bratislave máme aj také vintage-ové. Potom už len dolepím kamienky alebo prešijem tak, aby mi to lepšie sedelo. Ak mám nejakú špeciálnu predstavu, tak si ušijem veci aj sama alebo ak je to niečo komplikované, tak si to nechám ušiť u krajčírky. To je však už drahšia záležitosť. Na korzety mám korzetierku v Čechách, ktorá ich šije na mieru. Samozrejme, veľa vecí si nosím aj zo zahraničia.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto21

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto22
 
fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto23

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto24
 
  • Podporuje ťa v tvojej záľube rodina a blízki? Chodia na vystúpenia alebo ti nejakým spôsobom pomáhajú?
Rodina je moja najväčšia podpora. Jedna sesternica je fotografka a spolupracujeme, keď organizujem predstavenia alebo fotenia, druhá sesternica mi pomáha s organizáciou, krstná mama mi šije kostýmy, mamina ma vždy odvezie, ak treba alebo zoberie všetky kamošky a v prvej rade mi tlieskajú. Neodmysliteľný je môj dedko, ktorý si zase odkladá všetky výstrižky z novín a ukazuje ich kamarátom. Bez nich by som to nezvládla :)


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto25
 
  • Čomu okrem tanca sa rada venuješ vo svojom voľnom čase?
Najradšej trávim čas so svojimi zvieratami. Mám troch psov a dvoch kocúrov. S nimi sa nikdy nenudím :)
A ešte rada čítam knihy, hlavne napínavé detektívky.


fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto26

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto27

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto28

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto29

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto30

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto31

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto32

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto33
 
fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto34
 
fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto35

fotoreportáž, burlesque - catrice cat, foto36
 
texty - Katarína Čunderlíková - Catrice Cat
rozhovor, korektúra - Zuzana Maceková

fotografie - Lukas Macek Photography