Ako lepšie fotografovať na horách

FOTOGRAFOVANIE NA HORÁCH

 

Pri fotení na horách (Landscape photography) sa snažte využívať rôzne prírodné podložky pre fotoaparát ako sú kamene, kmene stromov, batoh, zem... Ak to však s fotografiou na horách myslíte vážne, zoberte si aj statív, využijete ho aj pri nočnej fotografii na horách. Dnes nie je problém zadovážiť si malý a prenosný statív, ktorý dostatočne poslúži aj náročnejšiemu fotografovi. Minimalizujte však foto-príslušenstvo, ktoré so sebou beriete, inak sa z vašej dovolenky na horách môže stať fototuristika. Pri fotografovaní na horách sa snažte využívať prevažne širšie ohniská (menší zoom), zachytíte tak väčšiu časť scény. Pokiaľ však plánujete robiť zo svojich fotografií veľké zväčšeniny alebo napr. fototapetu, pokúste sa vytvoriť z viacerých fotografií panoramaticky záber.

Ak chcete zachytiť krásne ranné slnko a prvé lúče nad krajinou s rannou rosou, privstaňte si J. Dobrá krajinná fotografia si vyžaduje veľký kus trpezlivosti. Nebojte sa fotografovať aj za „zlého“, resp. nepriaznivého počasia, práve naopak, vyhľadávajte netradičné scény a svetelné podmienky. Vytvoríte tak fotografie s unikátnym vizuálom.

Máte záujem naučiť sa správne fotografovať prírodu a život v nej? Rád vám poskytnem individuálne praktické školenie, naučím vás ako čo najlepšie zachytiť krásu a atmosféru každého miesta. Pre dohodnutie termínu ma kontaktujte cez formulár na stránke – www.lukasmacek.com

Podrobnosti o individuálnom fotoškolení na – https://www.lukasmacek.com/fotoskola


TIP PRE ZRKADLOVKY:

Pri dostatočnom svetle využívajte pri fotení stredné clonové čísla, fotografujte na minimálnom ISO a používajte funkciu predsklopenia zrkadla, prípadne zapnite funkciu odstránenie šumu pri dlhej expozícii. Užitočné je tiež používať diaľkovú spúšť alebo časovač (najmä pre nočnú krajinársku fotografiu).


TIP PRE POKROČILÝCH FOTOGRAFOV:

Pre vytváranie kvalitnej krajinárskej fotografie je nutné zvládnuť správne použitie filtrov – prechodový, polarizačný, ND filter, prípadne kombináciu filtrov.

fotenie v hmle
Hmla vytvorila príjemné rozptýlené svetlo a vyzdvihla sýtosť farieb tejto krajinnej scény.


Príroda po kalamite
Umelecké poňatie krajinárskej fotografie. Experimentujte, skúšajte netradičné uhly, kompozície, úpravy.