Ako lepšie fotografovať v meste - street fotografia

AKO LEPŠIE FOTOGRAFOVAŤ V MESTE


Fotografovanie v mestách môže byť jedným z najzaujímavejších žánrov, keďže mesto je neustále sa meniaci „organizmus“. Dobrá fotografia neznamená v street fotografií bezchybne skomponovaná, a technicky dokonalá fotografia, znamená to fotografia, ktorá zachytáva tzv. rozhodujúci moment. Je to život, emócia miesta. Správny street fotograf sa neskrýva a nefotí teleobjektívom z úzadia. Ide medzi ľudí, ktorých ak si ho nevšimnú, môže fotografovať nepozorovane, ak však áno, môže využiť naopak moment prekvapenia a zachytiť prvú autentickú reakciu či gesto. Často je tak nútený komunikovať so svojím okolím čím získava komplexnejší prehľad o dianí na fotografii.

Pri fotografovaní v meste je vhodné využívať malé, ľahko prenosné fotoaparáty (kompakty, ultrazoomy, mirorless zrkadlovky, mobilné telefóny). Blesk alebo statív sa používajú len výnimočne keďže bránia vo voľnom pohybe a znemožňujú nepozorované fotenie. Pri fotení si všímajte netradičnú alebo zaujímavú architektúru, ľudí, miestnu kultúru. Sústreďte sa na vizuálne kontrasty, ktoré v mestách sú. Hľadajte odrazy vo výkladoch alebo mlákach po daždi. Skúmajte svoje okolie, buďte pozorní k detailom, pozerajte sa aj nad bežný horizont, často sa práve nad našimi hlavami odohrávajú zaujímavé udalosti. Choďte blízko k objektom, ktoré fotíte. Ideálne sú širokouhlé objektívy, pri ktorých je vidieť a cítiť priestor v okolí objektu.

Pri fotení v meste je dôležité rozlišovať súkromné a verejné priestory. Pred vycestovaním je dobré zistiť si zákon o fotografovaní v konkrétnej krajine. Miesta kde je fotografovanie zakázané bývajú často označené (múzeá, obchodné domy, ambasády, armádne objekty…). Pri slovnej konfrontácií s ľuďmi, ktorých ste odfotili na ulici buďte slušní, no sebavedomí. Buďte si vedomý svojho práva fotografovať, no na druhej strane rešpektujte aj právo na súkromie osôb, ktoré si to neprajú.

Máte záujem naučiť sa správne fotografovať žáner street fotografiu/život na ulici? Rád vám poskytnem individuálne teoretické a praktické školenie, naučím vás ako predvídať vhodné situácie a ako dosiahnuť fotografie zachytávajúci ten správny rozhodujúci okamih, tzv. decisive moment. Pre dohodnutie termínu ma kontaktujte cez formulár na stránke – www.lukasmacek.com

Podrobnosti o individuálnom školení nájdete tiež na odkaze – https://www.lukasmacek.com/fotoskola

TIP PRE ZRKADLOVKY:

Pri fotografovaní skúste využívať krátke ohniská (24mm, 35mm, 50mm), používajte režim priority času(S, TV), kedy si zabezpečíte, že fotografie budú dostatočne ostré (pri 1/60 – 1/100 zamedzíte rozmazaniu spôsobeného pohybom fotoaparátu), ak je nutné kvôli nedostatku svetla, zvýšte hodnotu ISO.

 

nočná fotografia v meste
Nočné mesto, 1/2s dlhá expozícia  - na stabilizáciu bol použitý múrik, kedže by sa scéna pri fotení z ruky roztriasla.

street fotografia
Dobrá fotografia mesta je aj o emócii jeho ľudí. Všimnite si ich silný kontrast v tomto zábere.