Ako na krajšie dovolenkové fotografie

AKO NA KRAJŠIE DOVOLENKOVÉ FOTOGRAFIE

Tipy ako dosiahnúť krajšie fotografie z vašej dovolenky alebo iných ciest.

1. PRÍPRAVA A PLÁNOVANIE, ČO SI VZIAŤ?

Táto časť je kľúčová, keďže od nej priamo závisí, či budete počas svojej dovolenky nosiť niekoľkokilový batoh plný nepotrebnej výbavy, alebo sa zaobídete s nevyhnutným foto-príslušenstvom, ako je samotný fotoaparát, baterka a pamäťová karta. Je dobré pamätať, že aj vo fotografií platí - menej je niekedy viac... Zoberte so sebou len veci, ktoré určite budete potrebovať.. ak nad niečím váhate, nechajte to doma, zaobídete sa aj bez toho.

Tip: Buďte vynaliezavý, ťažký statív sa dá nahradiť pevnou podložkou ako je napr. lavička, auto alebo jednoducho zem. Na lepšiu stabilizáciu sa môžete oprieť o múr alebo si kľaknúť.

2. SVETLO – AKÝ JE NAJLEPŠÍ ČAS DŇA?

Svetlo, svetlo, svetlo... najdôležitejší faktor vo fotografii. Privstaňte si a na fotografovanie  využite čas kým je slnko nízko nad obzorom... Pokiaľ si na dovolenke, tak ako ja, ráno radi prispíte, využite rovnako krásne podvečerné svetlo počas tzv. zlatej hodinky. Ide o mäkké rozptýlené svetlo, ktoré je spôsobené slnkom nízko nad horizontom. Takéto svetlo je obzvlášť dobré využiť pre portrétnu fotografiu alebo pre zachytenie atmosféry západu slnka v krajine.

Tip: Fotografujte aj pol hodinu až hodinu po západe slnka... Zostatkové svetlo môže stále poskytnúť dostatok svetla na vykreslenie scény. Pri dlhších expozíciách použite statív alebo inú podložku.

mesto pri západe slnka

Nebojte sa využiť priame protisvetlo. Pokiaľ je prisilné, blízke ojekty je možné dosvietiť bleskom fotoaparátu. Ideálne je však použitiu blesku sa vyhnúť, keďže spôsoboje neprirodzené a ploché nasvietenie. Bleskové svetlo tiež vytvára rušivé odlesky.

3. HĽADAJTE ODRAZY V OKNÁCH, V MLÁKACH, VYUŽÍVAJTE NETRADIČNÉ UHLY.

Neobmedzujte sa len na fotenie v dobrom počasí, tie najlepšie zábery často vznikajú práve počas situácií, kedy zväčša nechávame fotoaparát schovaný v brašni. Ak vás zachytí búrka alebo sa ocitnete v hustej rannej hmle, nezabudnite, že práve vtedy je vhodný čas na zachytenie fotografií s atmosférou. Výkladové okná často ponúkajú zaujímavý a netradičný pohľad na mesto. Skúste fotografovať aj z netradičných uhlov, kľaknite si, umiestnite fotoaparát nízko nad zem. Pokúste sa vytvoriť zaujímavú a neokukanú perspektívu.

víklad obchodu
Všímajte si spojenia vonkajších verejných priestorov a vnútorných súkromných priestorov.

4. VNÍMAJTE FOTOGRAFIU AKO CELOK.

Aj napriek tomu, že fotografia poskytuje len výsek scény, ktorú fotografujete, je dobré uvedomiť si, že fotografovaný objekt je vždy súčasťou väčšieho celku. Vnímajte prostredie v ktorom sa nachádza. Pozor na stromy, budovy alebo iné objekty ktoré môže „vyrastať“ spoza hlavy ľudí, ktorých fotíte. Snažte sa neprekrývať hlavný objekt s množstvom iných objektov.

Tip: Pri fotografovaní zaujímavých objektov alebo ľudí sa skúste, predtým ako ich začnete fotografovať, pozrieť na danú scénu z rôznych strán. Nájdete tak vhodný uhol, pri ktorom objekty najlepšie vyniknú a výsledná fotografia bude spĺňať vašu predstavu. Berte do úvahy dopadajúce svetlo a tiež objekty v pozadí, ktoré môžu byť spolu s objektom vo výslednej fotografii.

námestie s holubmi
Každý objekt vo fotografii má svoje miesto a ovplyvní jej interpretáciu. Všimnite si kontrasty, ktoré sú zobrazené vo fotografii.

5. FOTOGRAFUJTE Z ÚROVNE OČÍ, OBZVLÁŠŤ PRI FOTENÍ DETÍ A ZVIERAT.

Tento jednoduchý tip nesmierne zlepší vaše portrétne fotografie. Nebojte sa ľahnúť si, pokiaľ si to situácia vyžaduje.

kačky v protisvetle
Podvečerné protisvetlo dodalo tejto scéne nádych pokojnej atmosféry.

Tip: Využívajte podhľady, skúste fotografovať deti alebo zvieratá aj odspodu, zachytíte ich tak so zaujímavou perspektívou, ktorú bežne nevidíte.

6. FOTOGRAFUJTE MOMENTKY, NIE PÓZY.

Nie je nič krajšie ako zachytiť ten neopakovateľný moment, autentickú a nefaľšovanú emóciu. Buďte pripravení a predvídajte situácie. Noste fotoaparát zapnutý, podľa možnosti nastavený na aktuálne svetelné podmienky. Buďte nenápadný a svojím fotením sa pokúste „nerušiť“ ostatných. Nefotografujte strojené, usmievavé fotografie pri každej pamiatke, zachyťte radšej skutočný pocit z miesta.

salto z móla
Buďte pripravený stlačiť spúšť aj v momentoch, kedy nie ste presvedčený o najlepšej možnej kompozícii alebo nastavení fotoaparátu. Riaďte sa pravidlom, „Lepšie je vytvoriť zaujimavú fotografia s technickou chybou, ako vytvoriť technicky dokonalú nudnú fotografiu“.

7. KOMPONUJTE KREATÍVNE A INTUITÍVNE

Choďte k objektom ktoré fotíte bližšie. Slávny vojnový fotograf Robert Capa povedal „Ak vaše fotografie nie sú dosť dobré, nie ste dosť blízko!“ Urobte krok dva vpred, nečakajte, že ostatné objekty pôjdu bližšie. Buďte iniciatívny, len tak dokážete vytvárať silné fotografie. Snažte sa umiestniť dôležité objekty mimo stredu, ideálne v jednej tretine vpravo alebo vľavo, využijete tak tzv. zlatý rez.

Tip: Kompozícia je o pocite, vnímajte objekty, nájdite si svoj vlastný fotografický jazyk. Pokiaľ by ste všetko robili podľa pravidiel, a tak ako ostatní, nikdy vaše fotografie nevyniknú. Experimentujte s naklonením horizontu, skúšajte aj netradičné pohľady.

špirálová kompozícia
Nebojte sa umietniť fotoaparát na neštandardné miesta. Nefotografujte len od oka. Skúšajte fotoaparát umiestniť do výšky a vytvoriť tak vtáčiu perspektívu.

8. NEVYHÝBAJTE SA FOTENIU V NOCI.

Dôležité je pamätať, že nedostatok prírodného svetla je možné nahradiť použitím blesku alebo zvýšením hodnoty ISO. Najlepšou variantou je však použitie statívu alebo inej pevnej podložky pre stabilizovanie fotoaparátu a využitie dlhšej expozície pre získanie väčšieho množstva svetla, najmä pokiaľ používate fotoaparát, kde je možné nastaviť expozíciu manuálne.

dlhá expozícia s fontánou
Fotoaparát umiestnený na múriku pri fontánke.

9. UPRAVTE A PREZENTUJTE SVOJE NAJLEPŠIE FOTOGRAFIE Z DOVOLENKY

Nie je dôležité či ste na dovolenke spravili sto alebo tisíc záberov. Niekto fotí viac, iný menej. Dôležité je však urobiť si výber tých najlepších, ktoré si podľa svojich schopností pomocou programov na úpravu fotografií „doladíte“ . Nefotografujte len do šuflíka, fotografie ktoré si vyberiete je dobré určitou formou aj prezentovať. Čím ďalej populárnejšie sa stávajú fotoknihy, no klasické albumové fotografie majú stále svoje čaro. Výberom najlepších fotografií sa pochváľte aj svojim známym, no nezaplavujte sociálne siete desiatkami až stovkami fotografií. Menej je aj v tomto prípade viac.

Tip: Nájdite si čas na spracovanie svojich fotografií krátko po dovolenke. Nenakopí sa vám tak priveľké množstvo nespracovaných fotografií.

Máte záujem naučiť sa lepšie fotografovať? Na individuálnom školení vám prezradím množstvo rád a tipov, ako najlepšie dosiahnuť fotografie podľa svojich predstáv. Pre dohodnutie termínu ma prosím kontaktujte cez formulár na stránke – https://www.lukasmacek.com/kontakt-a-bio

Podrobnosti o individuálnom školení nájdete tiež na odkaze – https://www.lukasmacek.com/fotoskola